NOIS I NOIES, COM DÓNA DE SI LA BOMBOLLA CULTURAL... !!!
Com si giréssim al voltant de la superfície relliscosa d'una bombolla de sabó, la bombolla cultural ens ha fet parlar de temes com la creació indiscriminada d'equipaments que s'han convertit en economies improductives (a curt termini), de produccions culturals que no s'han regit pel mercat i que han fet que el suministre de diners pugués ser mercantilista, mal distribuit i fins i tot en alguns casos especulatiu... BON COMENÇAMENT PER AQUEST DEBAT AMB 20 PERSONES... Continuem sumant!!
Quan es parla d'indústries culturals que produeixen "bens intangibles" a moltes persones ens salta l'alarma i és que comença un joc en el que no tothom hi es comptat....
Amb la situació de bonansa ens hem cregut (o ens han fet creure) necessitats que no existien, més cotxes i més bons, més cases i més grans, més cultura i més... què?... ¿Tot és prou dolent com per posar-ho dins del mateix sac ????
Quan es planteja la meravella de jugar a fer bombolles com un joc de criatures que ens ha de deixar entusiasmats, es perd de vista que aquest joc (ja en la més innocent i tendra infància) acaba provocant moltes desil·lusions i molta competitivitat i és que no pensem que igual algú fa la bombollá més grossa i això ens fa ràbia, que arriba un moment que s'acaba el sabó i això també ens fa ràbia, i que sempre-sempre les bombolles acaben explotant...
El problema que jo hi veig a tot això és que des del patrocini de la CULTURA OFICIAL fet per les administracions ens fan creure (i nosaltres hi juguem, igual que quan érem criatures jugàvem amb les bombolles) que hi ha una cultura que és millor que una altra i això és lo preocupant perquè provoca un desequilibri de les necessitats reals de cultura... No deixa de ser curiós que un professor i un poeta manifestin que són persones externes al món de la cultura... què passa doncs amb un encofrador o una xarcutera????
Una de les coses que vaig trobar més encertades va ser la següent afirmació "EL VALOR EL MARCA EL PÚBLIC", però tot i així només funciona quan el públic ha rebut prou informació per triar el que vol escollir i atorgar valor a determinats "productes culturals"; perquè si en el recorregut només s'ha potenciat un determinat tipus de cultura (i em refereixo a aquella que ens té durant un parell d'hores asseguts en una poltrona, amb la ment en blanc/gris i rebent només la informació -més o menys bona- que ens envien aquelles persones que estan "actuant" per a nosaltres) no estem ni tan sols atorgant valor, senzillament estem assistint com a corderets al sacrifici de l'altar de l'espectacle. I això ens fa, com va dir algú ESTAR ATONTATS !!!... potser sí que tot i viure el present hauríem de revisitar el passat per conèixer els cicles de crisi bonansa que la cultura ha tingut des dels pre-socràtics...
DECÀLEG DE PAUTES QUE PROPOSEM PER COMENÇAR A TRENCAR AMB AQUESTA SITUACIÓ:
1. Millorar la distribució de recursos.
2. Pensar que, en cultura, no tot ha de ser rentable econòmicament parlant, però tampoc no tot ha de ser subvencionable.
3. Planificar millor per augmentar el nivell cultural.
4. Posar coses en comú.
5. Posar imaginació en el món de la cultura si no volem ser "funcionaris encoberts" atrets per l'eròtica del poder.
6. Generar amants de la cultura, cosa que només s'aconsegueix amb una bona educació de base.
7. Rendabilitzar la feina feta i fer-la nostra.
8. Informar i crear inquietud, fer conscients les persones del que està passant.
9. Crear vincles entre totes les persones que ens dediquem al món de la cultura (en sentit ampli).
10. Començar a creure'ns que estem en l'era dels CO's: COmpartir, COl·laborar, COporduir, COfinançar, COdistribuir... COllons !!!