Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 15 de maig del 2013

LA CIRERETA

Acabem aquesta temporada amb una cirereta deliciosa, gairebé una caixa sencera de cireres, tantes com notes hi ha a la partitura de Gaetano Donizzeti que van interpretar el Francesc i la Puri: "UNA FURTIVA LACRIMA", com la que gairebé vam deixar caure nosaltres en acabar la temporada d'aquesta manera tan meravellosa.

CRÒNICA DEL DARRER DEBAT D'ENGUANY

Presents a l'Auditori, còmoditat de sofà... David, Teresa, Marta S., Albert, M.Carme, Joan, Toni, Maite,  Francesc, Anna C., Antònia, Margarida, Puri, Marta G., Jaume
Un debat relaxat i tranquil on ELS TITULARS van ser els següents:
- Avui fem l'Escorxadebat en LAPAO.
- Manolo Escobar està viu i vindrà a Lleida.
- Mor Constantino Romero.
- Quin paper ha de jugar el 15M a partir d'ara?
- La Federació d'hoteleria denuncia totes les festes que es duen a terme.
- Escàndol davant la possibilitat de contractació única.
- El Conseller de Cultura diu que el Museu del Louvre té el mateix pressupost que tot el Departament de Cultura de la Generalitat.
- La Comunitat d'Extremadura convoca ajuts als sectors culturals per poder baixar l'IVA.
- TV3 fa una festa dels treballadors autoorganitzada i autofinançada.
- La FAO creu que la fam del món s'acabarà menjant insectes i no trencant amb l'especulació i el malbaratament de recursos i de menjar.

Entrant en el debat ens plantegem com ens assabentem la ciutadania de l'escàndol de l'SGAE a través dels cànons imposats a perruqueries. Es curiós que la persona que més va robar es fes relativament famós fent el personatge de JUDES a Jesucristo Superstar. Coincidència? Premonició?
Caldria Primer de res fer una distinció entre Propietat intel·lectual i drets d'autor (morals, econòmics i altres...) 
Es manifesta com s'ha dut a terme cobraments basats en la supremacia d'aquesta societat, en relació a espectacles d'autories no registrades com a sòcies de l'SGAE. Què passa en aquests casos? que aquesta societat cobra igualment i de vegades els autors no en veuen ni un cèntim!!!!
El que està clar és que la persona que té l'autoria d'una obra necessita que es reconeguin els seus drets, però la gestió que s'ha fet d'aquests drets ha estat massa "lleonina"; moltes vegades fins i tot impossible d'aturar ja sigui pel desconeixement de la població, dels mateixos autors, o de les persones que programen i a les que s'ha fet creure que aquesta societat era estatal, i que calia estar-hi inscrit.
Quina part arriba realment a l'autor o autora? 
És justa la intervenció i el que cobren els intermediaris en l'àmbit de la cultura? 
Parlem de la gestió dels drets, però què passa amb els representants artístics? 
Tots fan la seva feina ben feta? 
Les males pràctiques en el sector també han contribuït a encarir els "productes culturals" igual que ha passat en tots els sectors...
En l'actualitat hi ha 8 associacions que gestionen els drets d'autor... la presència d'alternatives concurrents pot fer que les pràctiques deixin de ser abusives i que la corresponsabilitat que tenim autors i programadors passi per una millor informació de qui gestiona els drets; cada autor ho ha de decidir, no es poden atacar els drets morals, potser es pot negociar amb altres: com ara la difusió, la comunicació, l'explotació...
S'explica algún situació en que les males pràctiques provoquen que la persona que ha creat arribi a convertir-se en deutora morosa d'ella mateixa (mitjançant la gestió de SGAE, està clar!)
El més important, en qualsevol cas, és donar a conèixer totes aquestes pràctiques perverses i les possibles solucions, per a que no només la gent del sector cultural sapiguem què cal fer, sinó intentar conèixer la situació d'altres sectors (es va parlar del de la pagesia) que es troben en la mateixa situació.
Copyleft i Creative Commons són un tipus de llicències que permeten usar l'obra d'altres però no la seva explotació... ara caldria tenir més informació al respecte.